Cara Nak Buat Kuih Cik Mek Molek

Kemudian letakkan gula ikut citarasa masing-masing. Bolehlah makan untuk sarapan pagi atau minum.


Zulfaza Loves Cooking Cucur Jawa Food Cooking Fruit

Tak perlu letak minyak ya.

. 1 Potong ubi keledek kepada beberapa ketulan besar dan rebus sehingga masak empuk. Kacau dalam 5-10 minit baru masukkan udang. Bentukkan doh membulat dan picit bahagian tengah.

Biar sejuk sedikit dan buang kulitnya. Masukan gula ditengah-tengah dan kemudian kepalkan doh dan bentukan menjadi bentuk bujur. Uli sampai menjadi doh begini.

Kemudian lenyek-lenyekkan guna gelas kaca atau apa-apa asalkan lumat. Kadang kadang arwah my father tanam sendiri jer ubi keledek tu. 2 Kupas kulit dan lenyek halus bersama secubit garam.

Dan rebus ubi sampai empuk. Lenyek ubi sampai hancur. Jika dibuat sendiri pastikan gunakan nisbah 91 atau 82 iaitu ubi 9 tepung.

Apabila dah lenyek macam ni masukkan tepung gandum. Atau sampai tak melekat kat tangan. Perhatikan jika kuih ni tenggelam sepenuhnya di dalam minyak.

2Bahagikan kepada 12 bahagian. Alang-alang kami baru turun dari Cameron Highland dan. Saya guna ubi kuning sebab manis.

Bentukan doh menjadi bulat kemdian leperkan. Untuk dapatkan bentuk yang elok aku masukan ke dalam fridge selama 5 minit sebelum menggoreng. Minyak untuk mudahkan kita menbentukkan doh.

Kebiasaannya mesti banyak tepung. Nak tahu minyak sikit ke banyak. Ubi keledek direbus hingga empuk masukkan sedikit garam Biarkan ubi keledek rebus sejukkemudian lecek halus Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit adun hingga boleh dibentuk.

Tepung gandum tu jangan penuh menimbung untuk sukatan 2 cawan tu. Hari ni kita nak kongsikan cara buat resepi cek mek molek sedap. Jika dibeli di bazar sukar untuk mencari yang lembut gebu dan banyak ubi.

Angkat dan toskan air masa tengah panas tu terus masukkan marjerin. 1Rebus ubi keledek sampai empuk letak sedikit garam. Letak gula dalam kuih cek mek.

Ulikan sampai rata dan jadi doh macam ni. Kuih Cek Mek Molek adalah kuih yang biasa dibuat semasa saya kecil dahulu. Jangan masukkan terlalu byk tepung nnt kuih akan menjadi keras.

Nak mudah pakai je anak batu lesung. 3 Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit ke dalam ubi keledek dan uli sehingga adunan tidak melekat di tangan. Masukkan tepung gandum baking soda dan sedikit garam.

Leperkan doh dan letak 1 sudu kecil gula rujuk gambar di bawah. Untuk membuat kuih cek mek molek ambil sedikit adunan bentukkan adunan di tapak tangan menjadi bulat. 1Gaulkan ubi dengan tepung sehingga menjadi doh yang lembut.

Nak buat kuih Cek Mek Molek lah. Bentukkan sehingga menjadi bujur. Goreng dalam minyak panas yang banyak dengan api perlahan agar gula hancur menjadi air gula semasa digoreng.

Goreng deep fried Kuih Cek Mek Molek pada api sederhana. Awas gula panas jadi berhati hati jika makan kuih cek mek molek semasa panas panas. Kuih ini berasaskan ubi keledek sepertimana cik mek molek dan kuih keria.

Kuih cek mek molek adalah antara kuih tradisional yang amat digemari oleh masyarakat negeri di pantai timur tanah air. Kemudian gorengkan cek mek molek dalam api yang sederhana sehingga keperangan. Kuih Cek Mek Molek adalah kuih yang biasa dibuat semasa saya kecil dahulu.

Jangan sesekali kedekut untuk menggunakan minyak dalam kuantiti yang banyak semasa menggoreng. Cek Mek Molek level18. Rebus keledek sehingga empuk.

Pertama goreng kuih ni didalam minyak yang banyak. Tapi tak ramai yang pandai buat kuih ni jika tak ikut cara yang betul. Angkat toskan dan buang kulitnya.

Gula pasir sebagai inti dan mengikut citarasa masing-masing 2 sudu kecil serbuk penaik. Kuih Cek Mek Molek adalah kuih yang biasa dibuat semasa saya kecil dahulu. Tambahkan tepung gandum tepung beras serbuk penaik dan garam.

Doh tu memang akan melekat dengan tangan. Panaskan kuali yang berisi minyak yang banyak sehingga panas. Kacau selama lebih kurang 5-10 minit dan barulah.

Kisar halus semua bahan kecuali udang bahan perasa dan juga kelapa parut. Lecek keledek sehingga hancur. KuihCekMekMolek ResepiCekMekMolek Kuih Cek Mek Molek KelantanResepi Cek Mek MolekKuih CekMek Molek KelantanKuih Tradisional KelantanKuih Muih KelantanKuih.

Cek Mek Molek. Kemudian jadikan ia berbentuk bujur dan goreng. Bentukkan kuih cek mek molek.

Kuih ini kalau di kampung saya bukan saja dimakan sebagai hidangan petang tetapi juga sebagai kuih untuk sarapan pagi. Alang-alang kami baru turun dari Cameron. Cek mek molek MAHN kuih tradisi.

3Bubuh tepung gandum 1 sudu kecik baking powderTepung agak-agak jer jangan lebih nanti keras waktu sejuk. IKLAN 4Uli sampai tak melekit dekat tangan. Kadang kadang arwah my father tanam sendiri jer ubi keledek tu.

Nakkan resepi cek mek molek yang mudah serta teksturnya lembut rangup gebu serta sedap. Kadang kadang arwah my father tanam sendiri jer ubi keledek tu. 2Lenyek dengan batu lesung sambal mudah kan.

Resipi kuih cek mek molek. Tutup semula boleh rujuk gambar bawah Untuk elak keledek tu melekat-lekat tangan tu sapu tepung sikit. Angkat tos dan kemudian lenyekkan Masukkan 2 sudu besar tepung barli.

Cara-cara untuk membuat kuih keria dan cek mek molek. 4 Bulatkan adunan seperti bebola kecil dan leperkan. Tidak menggunakan banyak bahan ia amat mudah dan ringkas untuk disediakan.

Ubi dipotong potong sebab terlalu besar. Kuih ini kalau di kampung saya bukan saja dimakan sebagai hidangan petang tetapi juga sebagai kuih untuk sarapan pagi. Korang boleh guna tepung gandum Ambil sejemput adunan tu lenyekkan dan letak gula di bahagian tengah.

Masukkan sesudu gula dan dibentuk membujur. Alang-alang kami baru turun dari Cameron Highland dan beli. Kuih ini kalau di kampung saya bukan saja dimakan sebagai hidangan petang tetapi juga sebagai kuih untuk sarapan pagi.

Rebus keledek oren sampai empuk. CARA PENYEDIAAN KUIH CEK MEK MOLEK.


Resepi Kuih Cek Mek Molek Yang Sedap Dan Gebu The Resepi


Pin On All About Kuih


Cara Buat Cek Mek Molek Kelantan Garenti Jadi Kongsi Resepi


Resepi Kuih Cek Mek Molek Mudah Dan Lazat Iluminasi

Comments